İzleyiciler

1 Mayıs 2014 Perşembe

İbooks'a türkçe sözlük eklemek

USadece ibook değil tabi ki daha sonra inceleyeceğim tüm okuma programlarında temel problem eklenmesi unutulmuş olan offline sözlüktü. İngilizce ingilizce sözlükler güzel fakat yanında bir de ingilizce türkçe sözlük olmasını hangimiz istemezük ki. Tesadüfen denk geldiğim bir program ile bu sorunu aşmış , sonunda ipad mini retinaya ingilizce türkçe sözlük eklemiş bulunmaktayım. Uzun zamandır ingilizce kitaplarımı ağız tadıyla okuyamadığım için kıvaranan ben bunu yükledikten sonra bir heves kırıklığı yaşadığımı ve artık ingilizce kitap okumak istemediğimi farkettim. Amacım türkçe sözlüğü eklemekmiş demek ki. Bir uyarı olarak kulağınızın kenarında dursun ve 2 liranıza mal olacak bir programı yüklemek ile işe başlayalım:( its not sad face just.., anyway i dont have that much english to explain it. İ will explain how to add additional dictionaries for ibook or any other readers that you can use offline. English explanations are end of turkish words, in parantetic.)

1-dictionary appender adlı şahane programı yüklüyoruz.( take this application)
https://itunes.apple.com/us/app/dictionary.appender/id650562573?mt=8
                                        or

https://www.mediafire.com/?p8kc23gk7mv8d5m
şifre:watanabesan.blogspot.com

2- ne çabuk yükleniyor demi. Halen hayret ediyorum,(not: telefonum nokia symbian belle, ikinci kattan düştü topladım elle.)(classic jokes hahaha)

3-sözlük indiriyoruz. Bize dictionary uzantılı yahut, dictionary.zip uzantılı dosya lazım. Kaynağı şu adres: http://clasquin-johnson.co.za/michel/mac-os-x-dictionaries/asian-languages/turkish.html
kim yaptıysa ellerine kollarına sağlık bir ton sözlük hazırlamışlar.türkçe dahil neredeyse her dil var. Türkçe- ingilizce ve türkçe- almanca sözlüklerin de olduğu sayfayı direkt koydum yandan istediğiniz diğer dilleri de indirebilirsiniz.

(this is dictionary membağ, source source. You can download your native language - english dictionaries compitable with ios, this links direct you turkish page but you can choose which language you want at mac os x dictionaries on the left)

4-i tunes a tableti bağlayıp , bilgisayarı açıyoruz. Olmaz ise tam tersini deneyin.

(plug-in your device to computer, open itunes, choose apps, at bottom of screen end of your apps icons you see your apps which have some additions, like if you choose i book you can see your books... Now choose app we load recent, dictionary appender. Then on the right screen you can see add button. Click to add button and choose file you just downloaded from clasquin-johnson. This files must be like this "....dictionary.zip". Choose them) ...gülmeyin lan, ingilizcem bu kadar ne yapayım.




5-uygulamalar sayfasında en alta inin.(not for you dude) 

6- ekranınızın görüntülerinin olduğu kısımlar bitince aşağıda daha önceden yüklemiş olduğunuz uygulamalardan içine bir şeyler atılabilenlerin sıralandığı yeri göre eksiniz. (just extra word for turkish dudes ,because its most complicated language ever you know) ...bizim dili övdüm.

7- burada dictionary appender uygulamasını bulun ve tıklayın. Yanındaki yerin altında ekle butonu var.
(What a language ,look it needs 3 more entry, woo, what a perfect language)...Daha çok övdüm

8- istesem yediden devam edebilirdim ama istemedim. Blogun bana ait olmasının keyfini sürüyorum...(woooo)

10- evet on kim ne karışır. Neyse o yandaki yerin altında ekle butonuna basarak indirdiğiniz zip dosyalarını bulup seçin.(its hard to explain in turkish so i need those 2 more entries, we have a job with turkish in life, its so hard.)...şşş tamam ben ayarlıyorum yabancıları.

11- bitti ye tıklayıp tablete dönün. Dictionary appender uygulamasını açın ve orada da refresh butonu var üstte ona tıklayarak bir yenileme yapın. 

(Wuh now its your device turn. Open app dictionary appender on your device. click refresh at top. There is a list and you will see your dictionary at there. İt must be in there written opaque. Choose it and click to install button.)

12- silik kısımlarda yüklemediğiniz sözlükleri göreceksiniz. mesela ingilizce-türkçe yazar orada seçip sağdan install butonuna basın.(some thing i said before...)

13- upgrade ve restore diye bir şey çıkacak. Upgrade e basın. Bu uygulamaya 2 liralık bir upgrade yaptıracak. Daha sonra başka bir ipadde aynı işlemi yapacaksanız bu kez restore a basacaksınız ki tekrar para vermeyin, eğer satın alma yapmadan önce yükleniyor tableti kapatmayın falan derse biraz bekleyin, ben garanticiyim 4 saat bekledim bir şey çıkmadı sonra uygulamayı kapatıp açtım yine install a bastım ve 2 liramı suratlarına çarptım 3 saniyede yükledi sözlüğümü.

(pop up screen will appear, it say restore or purchase. İf you dont purchased before you have to click purchase button to 0.99 $ upgrade, if pop up doesnt exist and if it say installing dont close the app dont waste your time, close app and open again, click install again and purchase the upgrade then your dictionary will install instantly.)

14- şimdi tekrar install a basın ya da upgrade edince kendiliğinden kurulduğunu göreceksiniz. Artık dilediğiniz sözlüğü bu program ile silip yükleyebilirsiniz.kurulum sırasında aletinizin şarjda ya da bilgisaya bağlı olmasımgerekiyor.

( dont forget while installing your device must plugged computer or charge)

15-ibook ya da ona bin basan diğer readerlarda kelimeyi seçip tanıla ile türkçe karşılığını görevilirsiniz artık.  ( bunu çevirmeyecem lan, beter olun)

27 yorum:

  1. Şahane teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Paylaşım için çok teşekkürler :) Bir çok iPhone ve iPad kullanıcısının ihtiyaç duyduğu bir uygulama.

    YanıtlaSil
  3. hocam dictionary appender kaldırılmış acaba bu ipa dosyası bulunur mu sizde?

    YanıtlaSil
  4. Yukarıda var ama tekrar yapıştırıyorum."Dictionary appender ipa" dosyasın buradan indirebilirsin. www.mediafire.com/?p8kc23gk7mv8d5m
    şifre: watanabesan.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ios 9,2 de yapamadım
      yapabilen var mı
      nerde hata yapıyorum
      sürekli install in progress te kalıyor
      yardım lütfen

      Sil
  5. dictappender kurdum ve denilen sözlük dosyasını attım içine.

    Fakat programı açmaya çalıştığımda apple kullanıcı adı ve şifresi soruyor.Giriyorum bu seferde uygulamadan atıyor.

    Ne yapmak lazım.Tşk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volkan ben o dosyayı tongbu programından çektim. Bu blogda kurulumu var. O programı bilgisayarına kur. Ve dictionary appender ı tekrar bu program aracılığıyla yükle. Bu girişte apple şifre ve id sormasını engelleyecek. Yine de sorarsa o programda genuie app butonu var ona basınca hallolacak.

      Sil
  6. Ne yaptımsa dictionary.appender uygulamasını ipadde yükleyemedim.aslına bakarsanız bu programı çalıştırdığımda da hemen kendi kendine kapanıyor

    YanıtlaSil
  7. Dictionary appender uygulamasının eski sürümüne sahip olan var mı acaba? Bu sürümü ios 6 kullananlar açamadığı için kullanamıyor, program açılmadan kapanıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yukarıdaki arkadaşa yazdığım şey senin için de geçerli. ben bu programı tongbu uygulamasından çektim. o uygulama korsan gibi ipad ya da iphoneunuza bedavaya program yükleyebiliyor. fakat tek problem arada uygulamalar açılmıyor. hemen kapanıyor ama bunun da çözümü basit. orada app kısmında fix butonu var ya da ipadinizin göründüğü ana sayfasında genuine app butonu var. bunlardan birine basarsanız 30 saniyede sorunu çözüyor. detaylı anlatımı burada yaptım: http://watanabesan.blogspot.com.tr/2014/05/tongbu-seysi.html bir bak derim. yani eski sürümlükle falan alakası yok.

      Sil
  8. Merhaba, Ipad Air IOS8 Jailbreaksiz olan cihazımda dict.append uygulaması yüklü ve yukarıda bahsettiğiniz http://clasquin-johnson.co.za/michel/mac-os-x-dictionaries/asian-languages/turkish.html adresinden English to Turkish sözlüğü indirip Itunes uygulaması aracılığı ile cihazıma aktardım. Dict.append uygulamasında aktardığım sözlüğün adını seçip kurulum işlemini başlattım. Ekranda sözlüğün yükleme işleminin yapıldığını ve bu nedenle beklemem gerektiğini belirten bir Pop-up mesajı görüntülendi. Çok uzun süre de beklesem bir türlü yükleme işlemi sonuçlanmadı. Ipad satın almak dışında nerede hata yapmış olabilirim ? Öneri ve yönlendirmenizi rica ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erol bey hatayı ios8 e geçerek yapmışsınız. Geçen gün bir arkadaş ile yukarıdaki benim tongbudan çektiğim korsan versiyonuyla da denedik sözLüğü yüklemeyi başardık fakat onun sistemi ios7 idi. İos 8 ile malesef apple bu imkanı elimizden almış bulunuyor...ben de çok bekledim ama nafile.

      Sil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, ios 8 de ing-tur sozluk ekleme ile ilgili olarak bir çözüm var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba size önerim kybook adlı uygulama. Yazan eleman içine yandex translate i entegre etmiş böylece kelime ve cümle çevirisi yapabiliyorsunuz.

      Sil
  11. merhaba ios 7.1.1 yüklü programlar kısmına tıkladığım zaman bir tane program çıkıyor yardımcı olur musunuz
    http://prntscr.com/5cpzd2

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şükrü belki alttaki daha fazla uygulama yazan yere tıklaman lazım tam bilemiyorum. Ama o telefondaki simgelerin olduğu bir sayfa arıyorsun unutma. Denk gelmiştir illaki, telefonun ekranlarının bulunduğu o sayfada aşşağıya indiğin zaman göreveksin. Şu sayfayı arıyorsun:
      http://cdn4.onesafe-apps.com/wp-content/uploads/2012/08/iTunes-Sharing1.png

      Sil
    2. Bu telefon kısmında da olabilir.

      Sil
  12. HEELLPPP DİYORUM VE SABIIRRR

    YanıtlaSil
  13. IPHONE 6 PLUS ALDIM AMA KİTAP OKUYAMIYORRUUUMM
    LA...ET OLSUN DEDİM ARTIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sorun nedir onu da yazsaydın çözerdik. eğer sözlük ise problem, kybook diye bir uygulama var onu yükle. eleman içine yandex translate i montelemiş. istediğin dilden istediğin dile çevirirsin. seslendirme özelliği de var. okuyamadığın zamanlarda dinlersin.

      Sil
  14. IOS 7.1.2'de uygulama kendiliginden kapaniyor.

    YanıtlaSil
  15. Jailbreak li cihazlar için bigboss repo sunda idictionary adında program ios8 için işi çözmüş durumda. Hiçbirşey yapmanıza gerek yok. önce yükleyin sonra uygulamaya geçip, istediğniz sözlükleri indirin. biraz uzun sürüyor fakat sonrasında herşey mükemmel..SADECE NPLAYER adlı player programının açılmasına engel oluyor başka bir problem görmedim henüz. iphone veya IPAD e yükleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam iphone 6s de bu ios dictionary english-turkish sözlük eklemenin güncel bir çözümü var mı? Ya da safariye çeviri yapan bir eklenti veya başka bir bir browser? Webde gezinirken ingilizce kelime ya da cümleleri seçince çeviren bir uygulamaya ihtiyacım var.yardımcı olursanız devinirim

      Sil
  17. ios 9,2 de yapamadım
    yapabilen var mı
    nerde hata yapıyorum
    sürekli install in progress te kalıyor

    YanıtlaSil